FIGYELEM!

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben állatot talált (még ha gyanús, hogy kidobták is- mivel lehet, hogy nem az eredeti gazda tette) vagy elveszített (még ha ellopták is) feltétlen tegye meg a következő lépéseket:
 

  • Környező állatorvosok, menhelyek, ebtelepek (Bp-en Illatos út: www.ebtelep.hu ) felkeresése és fényképes plakát leadása! Címlista: www.plakatkommando.hu
  • Interneten széleskörben hirdetni! www.elvesztem.huwww.allatok.info , www.netboard.hu
  • Fajtamentők-szervezetek, gyepmesterek, menhelyek oldalai elérhetők a színes szavak alatti linkekre kattintva . Itt megtalálja a legtöbb állatvédő szervezetet is, amennyiben állatot szeretne örökbefogadni.
  • Környéken plakátolni (óvoda, iskola, rendelők, piac, posta, állomások, üzletközpontok, vendéglátóhelyek, állat-eledelesek, -patikák, -kozmetikák,  -panziók, kutyaiskolák, stb...) Szólni a kukásoknak, újságkihordónak, postásnak hiszen ők sokfele járnak hátha feltűnik nekik valahol.
  • Újságokban (A kutya, Kutyaszövetség -weboldala: www.kutya.hu , Nemzetközi kutyamagazin, macskaújságok, hirdetési újságok, napilapok stb...), rádiókban, helyi TV adókon hirdetni!
  • Tiltassa le a törzskönyvet (meoe),  ha nincs átirartva  feltétlen értesítse  a  tenyésztőt is mivel ilyenkor őt találhatják meg elsőként,  illetve ha chippelt  az állat  az orvossal  irassa  be  az adatbankba (www.petvetdata.hu)  az eltűnés tényét!
  • Létezik egy összefoglaló táblázat ebben ellenőrizze szerepel-e a talált vagy elvesztett kutya. Ha még nem, akkor mielőbb hirdesse valamelyik fórumon és onnan automatikusan be fogja tenni a karbantartója.


-Elveszett, talált, örökbefogadható cicák

 


  (chip rizsszemek közt)
 
Kedvenc állatok chippes jelölésének fontossága
A törzskönyvezett kutyákat már régóta tetoválással jelölték az egyedi azonosíthatóság miatt. Sajnos ez nem bizonyult megbízhatónak mivel idővel megnyúlhat, kikophat és ezáltal olvashatatlanná válhat. Az Európai Unióba való csatlakozás után azonban kötelezővé tették minden be és kiutazó kedvenc állat (kutya, macska, vadászgörény) egyedi bármikor egyértelműen azonosítható jelölését valamint állatútlevéllel történő ellátását. Megnőtt azonban a gazdák igénye arra, hogy törzskönyvvel nem rendelkező illetve keverék kutyájuk és egyéb kedvenceik is azonosíthatóak legyenek arra az esetre ha elvesznének vagy ellopnák. Ennek köszönhetően mára már igen elterjedt ez a fajta nagyon biztonságos, fájdalommentes jelölési módszer.

  

A chip: egy aprócska, rizsszemnél alig nagyobb jeladó ami egy leolvasó készülék segítségével közelről aktiválva egy 15 jegyű számot ad meg (akárcsak egy személyi szám)  ehhez rendeli egy internetes adatbázisban az állatorvos a tulajdonos  adatait. A chipet egy steril, egyszer használatos orvosi fecskendőhöz hasonló beadóval helyi fertőtlenítés után a nyak bal oldalán a bőr alá juttatva helyezi be az orvos. Az állat mindössze egy egyszeri, vastagabb tűvel történő szúrást érez. Egyes híresztelésekkel ellentétben egyértelműen kijelenthető, hogy az egyezményes helyre (nyak bal oldala) szakszerűen (sterilen, bőr alá) behelyezett chip nem vándorol el az állatban és nem okoz neki a későbbiekben sem kellemetlenséget!! A chip kódszáma felkerül az állat papírjaira és az állatorvos dátummal és kamarai pecsétjével hitelesíti azt.

      

A regisztráció:www.petvetdata.hu -n  bárki ellenőrizheti, hogy regisztrálva van-e chippel jelölt  állata.  Ez egy nemzetközi bázisból is elérhető  honlap  így bárhol a világon vész el a kedvenc ha megtalálják azonnal értesíthető a gazdi. Ma már a legtöbb állatorvosi rendelőben, menhelyen, sintértelepen, hatóságoknál van leolvasó készülék mellyel azonnal megjeleníthető a chip száma és ennek birtokában lekérdezhetők a tulajdonos elérhetőségei. Természetesen a személyes adatok védettek ahhoz csak megfelelő hozzáféréssel rendelkező egyének (állatorvosok, rendőrség, határőrség ...) férhetnek hozzá.

Korábban több adatbázis is volt az országban amelyben nyilvántartották  a chippes állatokat. Nagyon lényeges ezért, hogy a tulajdonosok ellenőrizzék korábban megjelölt állataik regisztrálva vannak-e az említett online bázisban mivel csak ez érhető el folyamatosan és nyilvánosan. Ha chippes kölyköt vásárol, feltétlenül irassa át az orvossal az adatokat az adatbankban, mivel az alomban chippelt kölyköket a jelölést végző orvos a tenyésztő elérhetőségeivel tudja csak lejelenteni!! Ha nem találják az állatot a weboldalon, az állatorvosnál megrendelhetik annak regisztrálását, mivel enélkül önmagában a chip SEMMIT SEM ÉR, csupán egy láthatatlan "piercing".

FIGYELEM: Ha Ön vagy ismerőse BÁRMILYEN korú (akár nagyon öreg, vagy néhány hetes), fajú (kutya, macska, vadászgörény, nyúl, stb...), fajtájú vagy KEVERÉK állatot is talál FELTÉTLEN ellenőriztesse egy állatorvossal nincs-e chippel jelölve!

FONTOS: Mivel a chip (sajnos) még nem elegendően széles körben ismert és elterjedt, feltétlen használjunk külsőleg is látható, időjárás és kopásálló, elérhetőségünket tartalmazó nyakörvre akasztható BILÉTÁT! Ez elveszthető vagy levehető ugyan de jószándékú megtalálás esetén éjjel-nappal azonnal értesíthető a gazda, közreműködő (orvos, internet) igénybevétele nélkül is.

Amennyiben állatát ellopják vagy a megtaláló nem becsületes azt tudni kell, hogy a gazda tulajdonjogát csak egyértelműen kivehető egyedi azonosítóval (OLVASHATÓ(!) tetoválás, chip) tudja bizonyítani. Ha ilyennel rendelkezik állata abban az esetben azonnali rendőrségi segítség kérhető!


NINCS ELVESZHETETLEN ÁLLAT! AZ ÉLETBEN BÁRMILYEN VÁRATLAN DOLOG MEGTÖRTÉNHET! HA ÖNNEK FONTOS ÁLLATA BIZTONSÁGA GONDOSKODJON MIELŐBB EGYEDI AZONOSÍTHATÓSÁGÁRÓL ÉS REGISZTRÁCIÓJÁRÓL!

 

AZ ÉLETÉT MENTHETI MEG VELE!

 


Sok-sok kép kutyákról!

Sok-sok videó kutyákról!

A kutyaválasztás:

Nagyon fontos átgondolni milyen kutyát választunk, hiszen 10-15 évre leszünk társak. Választásunkat mindig lehetőségeinket felmérve, átgondoltan hozzuk meg hiszen senkinek sem jó ha később teherré válik az állat tartása. Vegyük figyelembe a választott fajta, vagy egyed terület, táplálás, mozgás, foglalkozás, kiképzés, ápolási igényeit valamint az ezekkel kapcsolatban felmerülő anyagi költségeket (állatorvosi, etetési, kozmetikai, kiképzési) illetve az életstílusunkból adódóan a kutyára fordítható időnket. Természetesen számolnunk kell olyan esetekkel is, hogy ki vigyáz a kutyára ha elutazunk, vagy a gazdi beteg, és bele kell kalkulálnunk olyan súlyos betegségekből vagy balasetekből származó nagyobb összegű állatorvosi számlát is melyet váratlanul kell kifizetnünk.


 Ha mindezeknek az állatvédelmi törvényben is megfogalmazott kötelezettségeinknek nem tudunk maradéktalanul megfelelni akkor, ha fájó szívvel is de inkább mondjunk le a kutyatartásról és válasszunk kevesebb leterheltséggel járó kedvencként tartható állatfajt, vagy csatlakozzunk valamely állatvédő szervezethez, és itt a saját lehetőségeinknek megfelelő időpontban vállalhatjuk menhelyen vagy panzióban élő kutyák sétáltatását, ápolását, képzését. Nincs rosszabb látvány mint egy láncon élő megzakkant fiatal juhászkutya, az idős gazdiját pórázon maga után vonszoló hatalmas "óriásbébi" vagy a panelház 10.emeletén tartott, naponta 3x10percnyi egészségügyi sétára lehordott vadászkutya.Tévhit az, hogy csak egy kölyök tudja igazán megszokni, megszeretni a gazdáját. Egy idős ember vagy kisgyerekes család inkább válasszon egy kiegyensúlyozott, jól nevelt, ivartalanított felnőtt ebet egy megbízható állatvédő szervezettől vagy tenyésztőtől, mint egy bepisilő, rágcsáló, neveletlen kölyköt akire nincs elegendő ideje vagy ereje. Ne gondoljuk, hogy egy akármilyen hatalmas kertbe berakott 8hetes németjuhász kiskutya 1éves korára Rex felügyelővé fejlődik, ha ki sem teszi a lábát a kertből, és a családján kívül más élőlénnyel nem találkozik, ne adj' Isten egy kennelbe zárva él. Ahhoz, hogy magabiztos, megbízható társunk és házunk védelmezője legyen ingergazdag környezetre, sok mozgásra és (ide katt!) rengeteg foglalkozásra, tanításra és odaadó szeretetre van szüksége. Butaság azt gondolni, hogy egy jó adottságú, magabiztos kutya nem lesz már jó házörző ha utcára, emberek közé visszük, szocializáljuk. Ellenkezőleg: egy jól nevelt, képzett kutya felismeri azokat az élethelyzeteket amikor meg kell védeni a gazdáját vagy a területét ellenben normálisan, megbízhatóan fog viselkedni társaságban, kiállításon, állatorvosi rendelőben, stb.


 
 

Ne válasszunk hosszú szőrű, napi ápolást igénylő divatfajtát ha nincs rá kedvünk, időnk, pénzünk, hogy szőrzetét karbantartsuk, mert a kiállításokon, újságokban hirdetett habos-babos szőrmókok nem maguktól lesznek olyanok, azok ápolása embert próbáló, időigényes feladat.

 

 

Ha nagy mozgásigényű szánhúzó, vadász, vagy juhászkutya fajtára vágyunk tisztában kell lennünk vele, hogy kutyánk napi több kilóméternyi futást igényel, aminek hiányában szökőssé, ugatóssá, rombolóvá válhat. Mozgékony kutyák esetében gondoskodni kell a passzívan eltöltött idő alatt megfelelő biztonságos kerítésről, unaloműző elfoglaltságról vagy társaságról.

 

Egy jó példa! Tessék bátran követni! Megéri!

Marci a rendelőnkbe jár Bogi nevű 2006. szeptemberi születésű puli kanjával. Megfogadta tanácsunkat és 4 hónapos korától kijárt Bogival a kutyaiskolába. Eleinte csak a kölyökcsoportban szocializálódott majd megismerkedett az engedelmességi és örző-védő ismeretekkel. Mikor az alapdolgokat elsajátította elkezdtek agilityzni is amit nagyon megkedveltek mindketten és nagyon szépen fejlődnek is. Marci úgy gondolta, egy pulinak mégiscsak a terelés az igazi munkaköre így rákattintott a honlapunkon lévő terelés linkre és utánanézett hol és hogyan lehet terelőösztönpróbát tenni. Meg is találta, ráadásul épp akkor mikor a juhászkutyafajtáknak engedelmességi munkaversenyt is tartottak. Apukája meg sem kérdezte, benevezte őket a 11 hónapos Bogival kölyök osztályba. Rövidesen bebizonyosodott nem volt hiába a sok foglalkozás, hisz a versenyen 2. helyezést értek el és Bogi sikeresen megfelelt az ösztönpróbán is mégpedig úgy, hogy azelőtt még csak birkát sem látott.


GRATULÁLUNK NEKIK!


Íme néhány kép tőlük a versenyről:
    
                                                                            
(És Bogi az agility pályán)

Válasszunk  olyan párosunknak megfelelő kutyás sportot (válasszon, és kattintson a linkre: agility, cani cross, örző-védő, mentőkutya, dog- dancing, freesbee, flyball, obedience, terápiás kutya, terelés......) amelyben kiélheti ösztönös adottságait és minket is érdekel. A lényeg, hogy ne azért tartsunk kutyát, hogy még egy gonddal több legyen, hanem, hogy örömet leljünk egymás társaságában. Ha ezeket mindenki figyelembe venné, nem lenne annyi megunt, túlnőtt, ápolatlan, neveletlen, antiszociális kutya, akik előbb utóbb feleslegessé válnak és egy menhelyre, utcára vagy a sintér kezére kerülnek.


   

Ha úgy dönt FAJTATISZTA kutyát szeretne és a fentiek figyelembevételével kiválasztotta a megfelelő korú és fajtájú ebet nagyon körültekintően kell a hőn áhított kutyus beszerzéséhez hozzáfogni. Mindenképpen tapasztalt, jóhírű tenyésztőtől, származási lappal, adás-vételi szerződéssel vegyünk csak kutyát! A származási lap nem arra szolgál, hogy bekeretezzük, vagy mutogassuk, ez akkor is fontos dokumentum ha nem kívánjuk tenyészteni vagy kiállításra, versenyre vinni kedvencünket. Tulajdonképpen egy "garancialevél". Megtudhatjuk belőle történt-e rokontenyésztés, rendelkeznek-e a szülők a szükséges egészségügyi szűrésekkel, megfelelnek-e a fajta előírásainak küllemi, jellemi, munkaképességi szempontból. Természetesen tartalmazza még a kiállítási, verseny illetve vizsga eredményeket is. Ezzel elejét vehetjük, hogy az olcsó piaci vagy tömegszaporítótól való kutyákkal ellentétben"zsákbamacskát" vegyünk.

(elhanyagolt, sovány, kezeletlen atkásságától teljesen lekopaszodott fiatal angol bulldog)

Ennek birtokában érvényesíthetjük jogainkat vitás esetekben. Sokan nem tudják az ilyen kutyák NEM AZÉRT kerülnek többe mert papírjuk van, hanem mert a TENYÉSZTŐ pénzt, időt, fáradtságot fektetett bele, hogy egészséges, szép, használható kutyákat hozzon létre. Természetesen azért azzal tisztában kell lenni a tenyésztés biológia és mint ilyen az öröklődés során még a legkörültekintőbb tenyészpár választás esetén is előfordulhatnak rendellenésségek. Ilyen esetben mindig az a döntő a tenyésztő minden tőle telhetőt megtett-e, hogy ezt elkerülje. Nemúgy mint az olcsó, tömeges és igénytelen, futószalagon gyártott, disznóólban, csirkelábon tartott, végletekig lezsarolt, oltatlan, parazitáktól hemzsegő roncsokat áruló SZAPORÍTÓK!!! Gyakran (csak féléves kor körül) aztán még az is kiderülhet, az annyira azért mégsem olcsó ebről, hogy keverék!!

                      

(kopasz kutya és bulldog keverék)


Ilyen helyről még sajnálatból sem szabad kutyát, macskát venni mivel ezzel arra bíztatjuk, érdemes csinálnia, ha másért nem, könyörületből megveszik az emberek szerencsétlen jószágokat. Ha ilyet lát értesítse a helyi jegyzőt vagy súlyos esetben a rendőrséget!  Nagyon sok szomorú  történetet tudunk  amikor  az "akciósan" beszerzett kutyánál előjövő születési, fejlődési örökletes rendellenességek (testi és/vagy idegrendszeri) miatt  végül százezrekbe került, és már így sem  élhet  teljes életet, sőt bizonyos esetekben  semmilyen  életet!


(csontfejlődési rendellenességgel küzdő, de ennek ellenére a végletekig kihasznált, földig lógó emlőkkel rendelkező agyonelletett, majd végül egy főút szélén kihajított középkorú angol bulldog)

 

Ha műtétre kerül a sor hogyan gondoskodjunk kedvencünkről?

 

A műtét szükségességének megállapítása:

 ---A műtét szükségességét a kezelő állatorvos, vagy - a beutalást követően -  szakorvos állapítja meg.

---A beavatkozás időpontja függ az elváltozástól, hiszen vannak azonnali műtétet igénylő, életmentő beavatkozások és vannak olyan esetek, amelyeknél a műtét időpontja előre egyeztethető.

                                                                                                          

Érkezés a műtétre:

 ---A műtét napján ne etessük és néhány órával előtte már ne is itassuk az állatot, mert az altatáskor bekövetkező hányás veszélyes lehet.

---Mivel minden műtét kockázattal jár, az állatorvos a tulajdonossal azt megbeszéli és a felmerülő kérdésekre válaszol.

--- A mútét után, ha az állat ébresztőt kapott, akkor pórázon hazavezethető, ha azonban mélyen volt altatva, akkor a még csak éppen ébredező állatot kell hazavinnünk. Feltétlenül vigyünk egy nagyobb takarót a kocsiba való beemeléshez. Macskák esetében fontos a megfelelő méretű, biztonságos, könnyen tisztítható, jól szellőző műanyag szállítóbox, alján nedvszívó papírral vagy textillel.

 

A műtét előtti és utáni általános közérzetről:

---A műtétre való vitelkor kedvencünkkel kíméletesen és nyugodtan bánjunk, hiszen a stressz és idegesség miatt az alkalmazott bódító- és altatószerek esetleg nehezebben hatnak.

--- Az alvó kutyát oldalán fekve, nyelvét előre húzva szállítsuk. Otthon száraz,  nyugodt helyre, padlószintre fektessük, ne legyen túl melegben, de ne is hideg helyre tegyük, mivel testhőmérsékletét ilyenkor nem képes szabályozni. Ha az állatot át kell fordítani, azt mindenképpen a hasán keresztül tegyük, mivel a hátán átfordítva még üres gyomorral is fennállhat a gyomorcsavarodás veszélye.

---A felébredés időpontja több tényezőtől függ, általában 2-3 óra de a teljes ébredés 24órát is igénybe vehet. Felébredéskor jellemző a támolygás, sőt hányás is előfordulhat, ezért csak akkor adjunk enni és inni az állatnak, ha teljesen éber és egyenesen jár.

                                                                                                         

A műtétet követő mozgás:

---A műtétet követő első 24órában az állatot tartsuk nyugodt körülmények között, ha lábra tud állni pórázon vigyük rövid sétára, hogy ne maga alá ürítsen.A hosszú sétát, vagy játékot kerüljük ebben az időszakban.Súlyos izületi műtéteket követően kerüljük a túlmozgást, ilyenkor az állatot tatsuk kisebb helyen, majd az orvossal egyeztetve fokozatosan növeljük a mozgást, terhelést.

 ---A sebet kötszer védi, amennyiben az átvérzik, le kell cserélni. A sebnek mindenképpen tisztának és száraznak kell lennie. Egyszerűbb műtétek után a ragtapasz általában 5 nap után eltávolítható. A műtéti területhez való hozzáférést a nyakra helyezhető műanyag körgallér feltételével lehet megakadályozni. A varratszedés többnyire a műtétet követő 7-10. napon van.
                                                                              

Táplálkozás:

---A műtétet követően az állat etetése attól függ, hogy milyen műtéten esett át és milyen szervrendszerével lehetnek problémák. Ma már számos olyan diétás táp áll rendelkezésre, amelyből a megfelelőt ki lehet választani. Általában elmondható, hogy az állatnak kímélő, de tápértékben dús, kis mennyiségű ételre van szüksége. (Pl. fehér húsok, hal, rizs...) Csontosat semmiképp ne adjunk ez alatt az idő alatt! Legoptimálisabb ha többször keveset adunk neki.

---Gyakori, hogy a műtétet követő időszakban az állatnak nincs étvágya, amely a fájdalom egyik jele, ilyen esetben kizárólag az orvos által adott vagy felírt fájdalomcsillapítót adjuk. Előfordulhat, hogy az étvágytalanság a műtét során alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként jön létre. A nem csillapított fájdalom károsítja az immunrendszert, növeli a komplikációk veszélyét illetve a műtét utáni felgyógyulás idejét. Az állat mivel nem tudja elmondani, ha valami fáj ezért viselkedésének megfigyelése segíthet, mivel az fájdalom esetén megváltozik.

---Az állat előtt teljes ébredés után mindig legyen friss ivóvíz, amelyet fekvő állapotban is elér. Nagyon veszélyes lehet a kiszáradás, ezért ha nem elegendő a vízfogyasztás fecskendővel itassuk kedvencünket. Mindig csak kis mennyiséget adjunk egyszerre, a hirtelen teleivás gyakran hányást eredményez.

 

További információk: 

Amikor a műtétet követően állatunkat hazavisszük, fontos tudnunk a következő dolgokat:

1. Mikor kell az állatot visszahozni kötözésre vagy kontrollra és varratszedésre.

2. Mit kell az állatnak ennie és innia a felépülés ideje alatt.

3. Milyen gyógyszert adhazunk neki fájdalomcsillapításra vagy a fertőződést kiküszöbölendő antibiotikumos kezelésre.

Természetesen informálódhatunk aziránt is, hogy hogyan fog az állat viselkedni, mikor áll lábra, mennyit mozoghat, mikor érheti víz a sebet.

minden a dysplasiaról


 

Kiskutyácska!

Nem nagyon emlékszem már a helyre, ahol születtem. Szűk volt és sötét, és az emberek sohasem játszottak velünk. De emlékszem Anyura és az ő puha bundájára, aki sajnos gyakran beteg volt és sovány. Alig tudott tejet adni nekem, a bátyáimnak és a húgaimnak. Közülük sokan meghaltak, még mindig nagyon hiányoznak nekem.
...Emlékszem a napra, amikor elválasztottak Anyutól. Olyan szomorú voltam és féltem is, a tejfogaim épp csak kinőttek és nagyon is Anyuval kellett volna maradnom még, de ő beteg volt és az emberek állandóan azt mondogatták, hogy pénzre van szükségük és elegük volt a rendetlenségből, amit a testvéreimmel okoztunk.
Betettek minket egy ketrecbe és egy idegen helyre vittek. Csak kettőnket.
Összebújtunk és nagyon féltünk, és még mindig egyetlen kéz sem jött hozzánk cirógatni, vagy babusgatni. Csak az a sok fény, hang és szagok!
...Egy üzletben vagyunk, ahol rengeteg különböző állat van! Néhány vijjogva csiripel, van, amelyik nyávog, megint mások kukucskálnak csak.
A húgommal együtt egy kis kalitkába vagyunk zsúfolva és más kölykök hangját is hallom körülöttünk. Látom az embereket amint bámulnak rám, szeretem a kis embereket, a gyerekeket. Olyan édesek és mókásak, mintha játszani akarnának velem!
Egész nap a kalitkában maradunk, néha gonosz emberek megütik az üveget, hogy megijesszenek bennünket, néha kivesznek minket, hogy megmutassanak az embereknek. Néhányan gyengédek, néhányuk viszont bánt minket, viszont mind azt mondja

? Á milyen aranyosak! Szeretnék egy ilyet!
...De végül egyikünket sem vitt haza senki.

A nővérem tegnap este múlt ki, amikor az üzlet sötét volt. Rátettem a fejem a puha bundájára és éreztem, amint az élet elszállt csöppnyi testéből. Hallottam, amint azt mondták, nagyon beteg volt, és azt, hogy akciós áron leszek eladva, csakhogy hamar eltűnjek a boltból. Azt hiszem az én gyönge nyüszítésem volt az egyetlen, ami gyászolta őt, amint reggel kivették Húgom testét a ketrecünkből, és a szemétbe dobták.

...Ma egy család jött és magukkal vittek! Micsoda boldog nap ez nekem! Igazán kedves család, ők igen-igen akartak engem! Vettek nekem egy tálat és eledelt és a kislány olyan gyöngéden tartott a karjaiban. Annyira szeretem őt! Az anyukája és az apukája azt mondta, milyen édes és jó kiskutya vagyok! Úgy hívnak Angyal. Szeretem nyalogatni a gazdijaimat. A család olyan jól gondomat viseli, szeretnek, gyöngédek és édesek velem. Szelíden tanítanak a jó és a rossz dolgokra, enni adnak és rengeteg szeretetet. Az egyetlen, amit szeretnék, hogy örömöt leljenek bennem. Imádom a kislányt, és ha szaladgálunk, vagy játszom vele, azt nagyon élvezem.

...Ma az állatorvosnál voltunk. Ez egy szörnyű hely volt és nagyon meg voltam ijedve.

Kaptam néhány szurit, de a legjobb barátom ? a kislány ? olyan óvatosan tartott és azt mondta minden rendben lesz, hogy megnyugodtam. A doki szomorú dolgokat mondhatott a szeretett családomnak, mert rém lehangoltak lettek. Olyasmit mondtak, mint súlyos csípő-elmozdulás és mondtak valamit még a szívemről is...

Hallottam amint a doktor a felelőtlen kutyaszaporítókról beszélt és, hogy a szüleim nem lettek kivizsgálva. Nem tudom, ezek mit jelenthetnek, csak azt, hogy nagyon rosszul esik ilyen gondterheltnek látni a családomat. De ők még mindig szeretnek engem, és én is nagyon szeretem őket!...
 
 ...Ma vagyok 6 hónapos. Míg a többi hasonló korú kiskutya jól megtermett és pajkos, nekem szörnyen fáj, ha csak megmozdulok is. A fájdalom soha nem csillapodik.

Akkor is fáj, amikor futok, vagy a hőn szeretett kislánnyal játszom, sőt a lélegzetvételt is fájdalmasnak találom. Megteszem a tőlem telhető legjobbat, hogy az az erős kölyök legyek amilyennek tudom, elvárnának, de ez oly nehéz.
Majd a szívem szakad meg a szomorú kislány láttán, és hallani az Anyut és Aput beszélni arról, lehet, hogy elérkezett az idő. Számos alkalommal jártam már az állatorvosnál, és a leletek sohasem jók. Mindig csak Veleszületett Rendellenességekről beszélnek.
Én csak a meleg napfényt szeretném végre, futkározni és játszani és odabújni hozzájuk.
A múlt este volt a legrosszabb, a Fájdalom mostanra már állandó kísérőm, már az is fáj, ha felkelek, és inni megyek. Próbálok felállni, de csak nyüszítek a fájdalomtól.
...Végül betesznek az autóba. Mindenki szomorú és én nem tudom miért. Rosszul viselkedtem talán? Próbálok jó lenni és kedves. Mit csináltam rosszul? Ó bárcsak ez a fájdalom múlna már! Bárcsak felszáríthatnám a könnyeit ennek a kislánynak.
Próbálom kinyújtani az orromat és megnyalni a kezét, de ismét csak nyüszíteni tudok a fájdalomtól.
Az állatorvos asztala furcsán hideg. Ismét nagyon meg vagyok ijedve. Mindegyik ember ölel, szeret engem, a könnyeik a puha bundámra potyognak. Érzem a szeretetüket és ugyanakkor a szomorúságukat is. Végre sikerül finoman megnyalogatni a kezeiket. Még a doktor sem tűnik olyan gondterheltnek ma, gyöngéd és érzek valami enyhülést a fájdalmamban is. A kislány óvatosan tart és én hálás vagyok neki mindazért a szeretetért, amit nekem ad.
Most egy kis csípést érzek az első mancsomban. A fájdalom múlik és béke telepszik rám. Most már meg is tudom finoman nyalogatni a kezét. Álomszerű a látvány, ami elém tárul: Anyu, bátyáim és húgaim egy távoli zöld mezőn vannak a Szivárvány Hídnál. Azt mondják, ott nem létezik a fájdalom, csak béke és boldogság.

Búcsút intek a családnak az egyetlen módon, ahogy tudok: kis farokcsóválással, és az orrommal megérintem őket. Végig azt reméltem, hogy hosszú-hosszú éveket töltök el velük, de nem lehetett.
? Látják, mondta az orvos, az állatkereskedésben kapható kölykök NEM felelősségteljes tenyésztőktől származnak!
Már nem fáj semmi, és jól tudom, sok év fog eltelni, míg ismét találkozhatom a szeretteimmel.

Bárcsak másképp alakultak volna a dolgok...

(Az eredeti írás J. Ellis munkája, mely szabadon terjeszthető abban a reményben, hogy segít megállítani a kutya-szaporítók lelkiismeretlen munkáját és azokét, akik a pénzért tenyésztik az állatokat, nem pedig a fajta nemesebbé tételéért)